Gündem değerlendirmesinde faydalanılan haber akışına buradan ulaşılabilir.
Suriye Harekâtının Sanat Çevreleri Üzerindeki İlk Etkileri
Türkiye’nin, Kuzey Suriye’deki Kürt bölgesine (Rojava) yönelik olarak 9 Ekim’de başlattığı askeri harekâtın, sanat çevreleri üzerinde de önemli etkileri oldu. İlk anda iptal edilmek / ertelenmek durumunda kalınan ya da gelirlerinin Mehmetçik Vakfı’na bağışlanacağı açıklanan gösteriler bir yana, özellikle sosyal medya üzerinden birçok popüler isim tarafından yapılan harekâta destek açıklamaları dikkat çekiciydi. Özellikle harekâtın ilk günlerinde, popüler isimleri harekâtla ilgili açıklama yapmaya iten, destek açıklaması yapmayanların adeta linç edilmeye çalışıldığı bir korku ortamı oluşturulmuştu. Yaratılan bu ortamın belli bir ölçüde emeline ulaştığı belirtilebilir. Harekâtı uzaktan adeta bir bilgisayar oyunu gibi izlemeye iten ve akacak kanın yüzyıllardır aynı coğrafyada yaşayan insanlar üzerinde yaratabileceği yıkıcı etkileri yok sayıp gerekçeleri ve olası sonuçları taratışmaktan kaçınan bu ‘‘koşulsuz destek’’ ortamının, milliyetçi duyguları besleyen toplu seferberlik havasına, ne yazık ki ciddi anlamda katkıda bulunduğunu söyleyebiliriz.
Tabii her şeye rağmen net olarak harekâtın karşısında durarak barış talebindeki ısrarını sürdüren ya da en azından her iki tarafı da anlamaya çalıştığını iddia eden yaklaşımlar da mevcut. Ancak özellikle 31 Mart yerel seçimleri sırasında oluşan ve geniş kesimleri biraraya getiren muhalif dayanışma ruhunun aslında ne kadar kaygan ve kırılgan bir zemin üzerine inşa edilmiş olduğunu, bu harekât sırasında geliştirilen dışlayıcı tavırlar ve oluşturulan milliyetçi söylemler neticesinde bir kez daha gözlemlemiş olduk. Yerel seçimler sırasında iktidar karşısında kurulan ittifak büyük oranda yara aldı. Önümüzdeki dönem, barışın yanında saf tutan ve sayılarının hiç de az olmadığından emin olduğumuz kesimlerin, sanatsal üretime de yansıyacak bir şekilde yeni ve alternatif bir dil oluşturması zorunluluğu bir kez daha kendini göstermiş oldu.
‘‘Yol Bir Sürek Binbir – Barış Senfonisi’’
Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF), 28 Eylül’de Köln Lanxees Arena’da ‘Yol Bir, Sürek Binbir – Barış Senfonisi’ isimli bir kültür ve sanat etkinliği gerçekleştirdi. AABF, Avrupa’daki 30 yıllık Alevi örgütlenmesinin tarihsel gelişimini ve kazanımlarını yaklaşık on beş bin insanla birlikte kutlamış oldu.
Sanatın ve kültürlerin diliyle geçmişten günümüze, kültürlerden kültürlere, dillerden dillere, düşüncelerden düşüncelere, insandan insana köprüler kurmayı hedefleyen bu gösteride Alevi dünyasının genel-güncel gündemlerinin yanısıra Gezi direnişinden Roboski’ye, Sivas katliamından Maraş’a, cinsel şiddet kurbanlarından mültecilerin çığlıklarına… kadar birçok tema konu edildi. Büyük bir koro, bağlamalar, senfoni orkestrası, anlatıcılar, dansçılar ve dünyanın dört bir yanından konukların katılımıyla gerçekleştirilen bu etkileyici ve bir o kadar da yorucu gösterinin yola çıkış hedeflerine sahne üstünde büyük oranda ulaşılmış olsa da, burada oluşan birlik-beraberlik duygusunun gündelik yaşama da yayılması, sanatsal üretime de yansıması ve genç isimlerin desteklenmesi… gösteri sonunda dile getirilen ortak temennilerdendi.
Sanatsal Etkinliklere Yönelik Çıkartılan Çeşitli Zorluklar
-
Batıkent Kültür Festivali kapsamında Lâl Gazel, Ahu Sağlam, Metanu ve Sabahat Akkiraz’ın katılımıyla, 22 Eylül’de Ankara Vedat Dalokay Parkı’nda planlanan konser etkinliği, Valilik tarafından güvenlik gerekçesiyle iptal edildi. Konuyla alakalı sosyal medya hesabı Twitter’dan paylaşım yapan Sabahat Akkiraz, “Pazar günü Ankara Batıkent’te gerçekleştireceğimiz konserimiz Ankara Valiliği tarafından “güvenlik” gerekçesi ile yasaklandı. Başkent’te, ülkemizin göbeğinde bu bahane ile konser yasaklamak çok kırıcı. Suçumuz Türkü söylemek birilerine göre. Kimse türkülerimizi susturamaz” dedi.
-
Diyarbakır’da düzenlenen kitap fuarına katılım geniş oldu. Ancak yeni atanan kayyım belediyesinin bu fuarı desteklememesi hatta ulaşım için otobüs kaldırmayarak çeşitli zorluklar çıkartmaya çalışması tepki çekti. Gelen tepkiler üzerine son 2 gün otobüs seferleri düzenlenmeye başlandı.
-
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, Uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri ve Kültür Sanat Etkinliklerine her yıl düzenli olarak yaptığı yardımı bu yıl yapmaması dikkat çekti. Kültür ve Turizm Bakanı ile bizzat görüştüğünü belirten Hacıbektaş Belediye Başkanı Yoldaş Altıok , ” Her yıl Kültür ve Turizm Bakanlığına yapılan başvuru sonucunda etkinliğimize düzenli olarak etkinlik organizasyonunda kullanılmak üzere belli bir oranda maddi yardım yapılmaktaydı. Bu sene Kültür ve Turizm Bakanımızla 2 defa Bakanlıkta görüşmemiz esnasında tarafıma ve Nevşehir Milletvekilimiz Sayın Faruk Sarıarslan’a 2019 yılında da en üst oranda yardım yapılacağı bizzat söylenmiştir. Fakat Hacıbektaş Belediyesine gelen 17.09.2019 tarihli Bakanlık yazısında talebin uygun görülmediği bildirilmiştir. Hacıbektaş Belediyesi ve Hacıbektaş Halkı olarak Kültür ve Turizm Bakanımızın da katıldığı etkinliğimize bu yardımın yapılmama sebebini merak ediyoruz” dedi.