11 – 26 Aralık 2019 kültür-sanat gündemi değerlendirmesinde, iktidarın ve muhalefetin bu alana yönelik politikaları ve buna karşın çeşitli sanatçı ve sanat çevrelerinin tutumları, ülkede devam eden sanat etkinlikleri ve kültür-sanatın üretimi konuşuldu.
İktidarın Kültür-Sanat Politikaları
İktidarın kültür sanat alanı için uzun süre önce dile getirdiği “maalesef istediğimiz başarıyı ve atılımları sağlayamadık…” hayıflanmasından bu yana çok şey değişmediği görülüyor. İcraatlarına bakıldığında; sanatı, iktidar politikalarının bir aracı ve sanatçıyı da bu politikalar için direktifler verildiğinde etkinlik hazırlayan memur gibi gördükleri anlaşılıyor. Buna karşın iktidara memurluk yapmak konusunda hevesli sanatçıların da olduğu görülüyor. Erdoğan’ı karşılıksız ‘çok sevdiğini’ duyuran, iktidarın sanatçıları kendine bağlamak için verdiği ödülleri ‘ömür boyu saklayacağını’ söyleyen sanatçılara rastlamak mümkün.
Kültür-sanat alanında sansür ve baskı yoğun bir şekilde devam ederken, sanatçılar tutuklanırken, sanatçılar açlık grevinde ölüme terk edilirken, bunlar olmuyormuş gibi iktidara bu kadar yakın durmak sanatçıların itibarına gölge düşürüyor ve kültür-sanat alanının gelişmesine de en ufak bir katkı sağlayamıyor. Bunun yanında olanları doğru bulmayan ve destek vermeyen sanatçı ve sanat çevreleri de var.
Yeri gelmişken hatırlamakta fayda var; Cumhurbaşkanlığı ödüllerinin ve devlet sanatçılığının 12 Eylül darbe dönemi ile başladığı biliniyor. Yaşadığımız süreç adeta 12 Eylül darbe döneminin yarım kalan uygulamalarının tamamlanması ve kurumsallaşması gibi duruyor.
Bunun yanında iktidarın yanlış politikaları sonucu yaşanan ekonomik sıkıntılar her alanda olduğu gibi kültür-sanat alanında da üretici kişi ve kurumları iflas etmeye zorlarken bu alanın tüketicileri konumundaki insanların da kültüre ve sanata ayırdıkları bütçeyi daralttıkları görülüyor. Böylece sanat topluluklarının kiralarını ödeyemez duruma geldiği, mekanlarının kapandığı ve TÜYAP gibi her yıl dört gözle beklenen önemli etkinliklere bile talebin azaldığı bir sürecin gözlendiği söylenebilir.
Muhalefetin Kültür-Sanata Yaklaşımı
Muhalefet ise mecliste ve grup toplantılarında yaptığı konuşmalarda iktidarın kültür-sanat yaklaşımını eleştirmekte ve bu alana ayrılan bütçenin çok az olduğunu dile getirmekte. Bunun dışında, yerel seçimlerin ardından birçok büyük şehirde belediye yönetimini elinde bulunduran muhalefet, kültür-sanatı her yere taşıma amacında olduğunu ve bunun için çeşitli hazırlıklarının olduğunu belirtiyor.
Yeni Sanat Ürünleri ve Etkinlikler
Yüksek siyasetin kültür-sanat alanını kendi anlayışına göre dizayn etmek istediği böyle bir dönemde tüm politik, ekonomik baskılara rağmen işini yapmaya devam eden kişi ve kurumlar da var. Yeni sergiler açılıyor, ülkeye davet edilen sanatçılar, organize edilen köy, mahalle ve şehir tiyatroları vb. sanat etkinlikleri de devam ediyor.
Bu ve buna benzer etkinlikleri, ilgili haber linklerimizden takip edebilirsiniz.