Kültür- Sanat & Salgın
- Türkiye’de Müzik Emeğinin Raporu Yayımlandı (22 Haziran)
Sevilla Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Doktora Öğrencisi Selda Dudu, Mimar Sinan Üniversitesi Müzikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Evrim Hikmet Öğüt ve Müzik Yazarı Özge Ç. Denizci’nin hazırladığı ‘Türkiye’deki Müzik Emekçilerinin Çalışma Koşulları ve Gelir Durumları Üzerine Araştırma Raporu’ yayımlandı.
- Halimiz iyi değil (24 Haziran)
Yaz sezonunun açılmasıyla canlı müzik sektöründe bir hareket gözleniyor ama sektörün ve sektör emekçilerinin sorunları olduğu gibi duruyor. Müzik sektörünün güvencesiz çalışma koşullarına tabi olduğu bir gerçek.
CHP’li Gamze Akkuş İlgezdi’nin hazırladığı rapora göre, koronavirüs salgının etkisiyle Türkiye genelinde sinema salonu sayısı azaldı.
Türkiye genelinde sinema salonları ve koltuk sayılarında 2019’dan 2021 yılına kadar düşüş yaşandığını kaydeden İlgezdi, “Sinema seyirci sayısı 2021 yılında, 2020 yılına göre %27,9 azalarak 12 milyon 418 bin 777 kişi oldu. 2020 yılında sinema seyirci sayısı 17 milyon 226 bin 952; 2019 yılında sinema seyirci sayısı 56 milyon 479 bin 209’dur. Darbe girişiminin olduğu 2016 yılında ise sinema seyirci sayısı 55 milyon 260 bin 600’dür. Rakamlar öyle gösteriyor ki; pandemi döneminin sinema seyircisi, darbe girişiminin gerçekleştiği 2016 yılından 4 kat daha azdır”.
Yasaklamalar & Sansür
İstanbul’un Beyoğlu’ndaki Tatavla Sahne, bir izleyicinin defalarca belediyeyi arayıp şikayette bulunması üzerine faaliyetlerine ara vermek zorunda kaldı. Bir günde 20 kere Beyoğlu Belediyesi’ni arayan izleyici, sahnede kağıt havlu olmadığı ve çamaşır makinesinin tuvalette bulunması nedeniyle ısrarlı bir şekilde şikayetçi oldu. Tatavla Sahne yaşananlar üzerine konuk ekipleri, belediyeyi ve izleyicileri mağdur etmemek adına bir süreliğine faaliyet durdurma kararı aldı. Yaşananları sahnenin kurucularından Tuba Zehra Sağlam, Eraslan Sağlam, ve Genel Koordinatör Balca Yücesoy ile konuştuk.
- Batman’da Kürt şair Cegerxwîn’in büstü kaldırıldı (25 Haziran)
Batman’da Kürt şair Cegerxwîn’in büstü kaldırıldı. Batman Belediyesi’nde kayyım yönetim, Kürt şair ve yazar Cegerxwîn’in bir parktaki büstünü kaldırdı. Halkların Demokratik Partisi Batman İl Örgütü binası önünde açıklama yapan yetkililer, Kürt tarihinin ve kültürünün hafızalardan silmenin amaçlandığını söyledi.
- Diyarbakır’daki Ahmed Arif büstüne saldırı (26 Haziran)
Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki parkta yer alan Ahmed Arif’in büstünde şiirinin yazılı olduğu baskıya zarar verildi.
20 Haziran’da İstanbul düzenlenmesi planlanan Onur Haftası etkinlikleri hem Beyoğlu’nda hem Kadıköy’de yasaklandı. Beyoğlu Kaymakamlığı “Huzur, güvenlik ve esenliğin korunması ve suç işlenmesinin önlenmesi amacıyla,” dediği gerekçeyle sınırları içerisindeki tüm etkinlikleri yedi gün süreyle yasakladı.
- ‘Benim Çocuğum’ belgeseli gösterimi Datça’da engellendi. (27 Haziran)
Datça Kadın Platformu, ‘Benim Çocuğum’ (2013) belgeselinin İlçe Emniyet Müdürlüğü’nün başvurusu üzerine kaymakamlık tarafından yasaklandığını duyurdu.
Şarkıcı Gülşen, Onur Haftası’na denk gelen konserinde LGBTIQ+’lara destek verdi. Şarkıcı, “Renklerimizi göstermekten korkmayalım. Herkesin rengi kendine ve renkler çok güzel” dedi.
Susma 24 tarafından yayımlanan “Haftanın Sansür Gündemi”ni okurlarımızla paylaşıyoruz…
- Rapçi Patron ünlü isimlere diss attı (28 Haziran)
Patron’un eleştirel şarkısı Gaf, ünlü isimlere de sözlerini esirgemiyor. Hülya Avşar, Serdar Ortaç, Okan Bayülgen, Sinan Akçıl, Tuğçe Kazaz ve daha birçok ünlü ile ilgili tartışmalı sözler içeren şarkı, hareketli bir müzik eşliğinde dinleyiciye sunuluyor.
Modernleşmenin din ya da bir başka doğaüstü öğreti ile karşılaştığında sebep olduğu şey toplumdan topluma değişmiyor: Sekülerleşme.
- Haluk Tolga İlhan Merkezine Saldırı Düzenlendi (29 Haziran)
Sanatçı Haluk Tolga İlhan, adını taşıyan müzik merkezine dün gece kimliği belirsiz kişilerce saldırı düzenlendi. İlhan, Rumeli Hisarüstü Mahallesi’nde bulunan müzik merkezine yönelik saldırıyı sosyal medya hesabından duyurdu.
- RTÜK’ten idari para cezaları (29 Haziran)
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Halk TV’ye, KRT’ye, TELE 1’e, TGRT’ye ve Radyo Sputnik’e üst sınırdan idari para cezası verdi.
Ünlü şarkıcı Mabel Matiz’in son yayınlanan ‘Karakol’ isimli şarkısı için RTÜK Üyesi İlhan Taşcı, şarkının klibiyle ilgili “RTÜK, Mabel Matiz’in son şarkısı için tek tek tüm müzik kanallarını arayarak ‘yayınlamamalarını’ yoksa olacaklar konusunda aba altından sopa gösterdi” dedi.
“Daha çok hikayelerimiz var anlatacak. İnsana, hayata dair her şey bugüne dek şarkılarımda müziğimde yer buldu, bundan sonra da yer bulmaya devam edecek…”
Festivaller & Gösteriler & Filmler & Ödüller
Dijital video platformu Netflix, Güney Kore yapımı Squid Game adlı diziden yola çıkarak bir yarışma programı için hazırlıklarına başladı. Netflix’in en çok izlenen dizisi olan Squid Game’den esinlenerek hazırlanan yarışmada katılımcıların hayati tehlikeleri olmayacak. Yarışmada 456 katılımcı 4.56 milyon dolar için yarışacak.
Mıgırdiç Beşiktaşlıyan Özel Nişanı Boğos Çalgıcıoğlu’na Verildi
- Galeri açılışında İmamoğlu’nun özel koleksiyonu sergilendi: 103 sanatçıdan 400’ü aşkın eser (19 Haziran)
Galeri Beylikdüzü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun 1990’lı yıllardan bu yana oluşturduğu özel koleksiyonuyla açıldı.
Boğaziçi Üniversitesi’ndeki eylemleriyle ülke gündemine oturan öğrenciler, normalleşme ve düşünce özgürlüğü kavramlarını merkeze alan kolektif bir sergide buluştu.
- İBB Şehir Tiyatroları’nın gelenekten gelen ilk kadın Genel Sanat Yönetmeni Ayşegül İşsever oldu (22 Haziran)
İBB Şehir Tiyatroları’nın gelenekten gelen ilk kadın Genel Sanat Yönetmeni Ayşegül İşsever oldu.
Usta sanatçı Neşet Ertaş’ın hayatı ‘Garip Bülbül Neşet Ertaş’ ifilmiyle beyazperdeye geliyor. Prof. Dr. Erol Parlak’ın aynı isimli kitabından uyarlanan Fulya Özcan ve Mert Dikmen’in senaryosunu yazdığı, müzik direktörlüğünü Yıldıray Gürgen’in üstleneceği filmi Ömer Faruk Sorak ve Berker Berki yönetiyor.
GAİN’de yayınlanan Aslında Özgürsün’ün bu haftaki bölümünde sürpriz bir isim seyirciyle buluştu. Usta oyuncu Zuhal Olcay, dizinin senaryosunun uyarlandığı Aslında Özgürsün ‘ü kaleme alan Duygu Asena’yı canlandırdı.
Bülent Ortaçgil bu sene sanat hayatının 50. yılını kutluyor. “Elli Buçuk” albümü de kutlamalar dahilinde raflarda yerini aldı. Şarkıyazarlığı ilminin duayenini, Roll Dergisi bir söyleşiyle selamlıyor.
Devlet Opera ve Balesi’nin 13’üncü hazırladığı Opera Festivali, 16-30 Temmuz arasında İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nin bahçesinde, açık havada yapılacak beş temsille gerçekleşecek.
- İstanbul Caz Festivali başladı (27 Haziran)
İstanbul Caz Festivali, 25 Haziran’da Beşiktaş- Sanatçılar Parkı’nda, “Parklarda Caz” konseriyle başladı. Festival, 7 Temmuz’a kadar “Bizi buluşturan festival” sloganıyla 40’a yakın konserle dinleyicilerle buluşacak.
- Eski Boğaziçi Üniversitesi Oyuncuları’nın kurduğu ArtNiyet’ten yeni oyun: Harold Pinter’dan Gitgel Dolap (27 Haziran)
1980’lerde birlikte çalışan bir grup Boğaziçi Üniversitesi Oyuncuları (BÜO) kulübü üyesinin 2019’da kurduğu İstanbul merkezli sinema ve gösteri sanatları topluluğu ArtNiyet, Harold Pinter’ın “Gitgel Dolap” oyununu 24-25 Haziran’dasergiledi. İlk oyunları “Kel Şarkıcı”dan sonra uzun süre yeni oyun sergilemeyen grup, “GitGel Dolap” ile yeniden seyirci karşısına çıktı.
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), 50. yıl kutlamaları kapsamında dünyanın önde gelen bale topluluklarından Zürih Balesi’ni İstanbul’da ağırlıyor. İsviçreli topluluk, Rus yazar Lev Tolstoy’un klasikleşmiş eseri Anna Karenina’yı iki gün boyunca sahneleyecek.
Yeşilçam’ın usta oyuncusu Cüneyt Arkın, İstanbul’da kaldırıldığı hastanede 85 yaşında hayatını kaybetti.
Büyük oyuncuydu fakat bizleri üzdü. Belki dünyayı kurtaran adam oldu ama mahallesinde yaşayan Tasula’yı, Sofi’yi, Veta’yı, Elena’yı ve Papaz Yorgo’yu çok kırdı.
- Yakıp da bitiremediğiniz cadıların torunları üretmeye devam ediyor: Cadı Üçlemesi 15+: Cezaevinden Mektuplar (29 Haziran)
Yakıp da bitiremediğiniz cadıların torunları üretmeye devam ediyor: Cadı Üçlemesi 15+: Cezaevinden Mektuplar..