05.07.2024

Objektifin Ötesinde: “İstanbul Hatırası: Köprüyü Geçmek” – OGGUSTO

Fatih Akın’ın müziğin zamansız içgörüsünü sunan “İstanbul Hatırası: Köprüyü Geçmek” filmini tüm detaylarıyla analiz ediyoruz.

Şehre bir adam gelir. Kulağında Konfüçyüs’ün sözü: “Yeni gittiğiniz bir yerdeki kültürü, derinlikleri, sığlıkları anlamak için o ülkenin müziğini dinleyin.” Böyle başlar filmi Fatih Akın’ın. Türkiye’deki müziği yerinde keşfetmek için İstanbul’a gelen Alman müzisyen Alexander Hacke’nın peşinde, özlediğimiz sesler ve renkler içindeki ruha doğru bir yolculuk bu.

08.07.2024

Gerçeği bilme ihtiyacımız ve gazeteciliğin yeni kodları

“Ülkemizde olduğu gibi dünyada da üç sosyal medya mecrasının haberde yükselişine tanıklık ediyoruz: Youtube, Instagram ve Tiktok. Bu da bize bir şey söylüyor: Haberi artık video formatında tüketmeyi tercih ediyoruz.”

İstanbul Hatırası: Köprüyü Geçmek: İstanbul, 2000’lerin Başı ve Müzik • theMagger

Fatih Akın’ın ilk dönem filmlerinden biri olan, MUBI’nin restore edip 4K olarak platformunda yayınladığı ‘İstanbul Hatırası: Köprüyü Geçmek’, İstanbul, 2000’lerin başı ve müzik ile bağ kurabilecek çok sayıda kişiyi hedef kitlesine alabilen bir film. Baba Zula, Ceza, Duman, Aynur Doğan, Müzeyyen Senar, Orhan Gencebay, Sezen Aksu, Ayben, Mercan Dede ve Brenna MacCrimmon gibi isimlerin de yer aldığı bu belgeselde, İstanbul’un o dönemde farklı kültür ve geçmişlerden müzisyenleri nasıl kendine has misafirperverliğiyle ağırlayabildiğine dair bazı gözlemler yapıyor. İşin için çok fazla yorum katmadan, epizodik bir yapı kurmadan, amatör bir ruhla çekilmiş olan bu belgeselin ana teması Doğu ve Batı’nın bu şehirde müzik aracılığıyla nasıl harmanlandığını göstermek. Alman müzisyen Alexander Hacke’in Beyoğlu Pera’daki oteline girişiyle bir girizgah yapan Fatih Akın, film boyunca farklı atmosferlere tanıklık etmemizi sağlıyor.

12.07.2024

Sanatta Hak İhlalleri / Haziran 2024 – Mimesis Sahne Sanatları Portali

“Ülkeyi yönetenler ve muhalefet ilk vaz geçilecek etkinliğin sanat olduğunda hemfikir durumdalar. İktidar “tasarruf” diyorsa muhalefet de bu konuda ayak uydurmaya hazır. Bir sanatçı nasıl yetişiyor, bir sanatçı nasıl yaşıyor konusunda ise hiçbir fikirleri yok. Aslında var ama yok. Cumhuriyet’in ilk yüzyılı sanat ve sanatçı kıyımı ile geldi geçti. Şimdi ikinci yüzyılı da “tasarruf tedbirleri” ile başlıyor. Sanatçının inadına üretmeye giriştiği anda, baskı, yasak ve zindanlar onu bekliyor.”

13.07.2024

Uluslararası Tiyatro Buluşması Efes Selçuk’ta – Mimesis Sahne Sanatları Portali

“17.Uluslararası Türkiye Tiyatro Buluşması 14 Temmuz’a kadar söyleşiler, atölyeler ve tiyatro oyunlarıyla devam edecek.”

 15.07.2024

Zeynep Oral yazdı: “Tiyatro Dünyasından…”

Tiyatro Eleştirmenleri Birliği, benim de kurucularından olduğum, çok güvendiğim, önemli STK’lerden biri. Kimi zaman, bu gençler neden tepki göstermiyor diye öfkelendiğim bile olmuştur. Bu kez tepki gösterdiler.

“İzmir, Bursa-Nilüfer ve Tarsus Belediye Tiyatroları’nda Yaşananlara Dair Açıklama” başlığı altında tepkilerini kamuoyuna duyurdular. Hiç isim vermeden, eleştiri haklarını kullandılar ve yetkililerden bir açıklama beklediklerini ilan ettiler. Paylaşıyorum:

“Son dönemde, İzmir, Bursa-Nilüfer ve Tarsus Belediye tiyatrolarında kamuoyuna yeterli açıklama yapılmadan tiyatro sanatçılarının ve yöneticilerinin işlerine son verilmesinden rahatsızlık duyuyoruz. Yapılan sözleşmelere riayet edilmemesi, tiyatro sanatçılarının meslekleriyle ilgili olmayan işlerle görevlendirilerek istifaya zorlanmaları, sanatçı kıyımı yapılması kaygı vericidir. Ancak bunun ülkenin kurucu değerlerine sahip, sanatın hamisi olduğunu varsaydığımız bir siyasi partinin yönetimde olduğu şehir ve ilçelerde gerçekleşmiş olması bizi endişelerimizin katlanmasına neden olmaktadır.

Tiyatro Eleştirmenleri Birliği olarak, bu konudaki rahatsızlığımızı kamuoyuyla, ilgili belediyelerin yöneticileriyle ve bağlı bulundukları siyasi partinin yönetimiyle paylaşarak, şeffaf yönetim ilkeleri gereğince bu konuda açıklama yapmalarını talep ediyoruz.”

16.07. 2024

Vanya: “Kısa ve Kırılgan” Hayatlarımız Üzerine – Tiyatro Dergisi

Konstantin Stanislavski, Vanya Dayı’nın sahnelenme sürecini anlatan notlarının birinde “rol dağılımı sırasında bazı garip olaylar yaşandı” diyerek Çehov’un “çok sevdiği bir iki oyuncunun Vanya Dayı’daki tüm rolleri canlandırmasını istediğini”aktarır. Çehov’un, bu fikri tüm muzipliğiyle, oyununu beğenmediği oyuncuları dışarda bırakmak için ileri sürdüğü açık tabii ama, ne sebeple olursa olsun Çehov’un aklından geçen bir ihtimalin cisimleşmesi ve “sevdiğimiz” bir oyuncunun tüm rolleri oynadığı bir Vanya Dayı yorumu izlemek güzel. (Burası tam “Çehov da izlese severdi” denecek yer ama demeyeceğim tabii, daha neler.)

17.07.2024

Despina Vandi konserinde Atatürk posteri ve Yunan Bayrağı krizi: Konser iptal oldu – İz Gazete – İzmir Haberleri – Son Dakika Haberler

“Konuk sanatçı, bu yıl Yunanistan’da 20 konser vereceğini belirtip, sahnede dengeleyici olması açısından bir Yunan bayrağı talep etti. Ancak hem o ölçülerde bir bayrak bulunamadığından hem de organizasyon komitesinin de bunu reddetmesi ile kriz çıktı. Sanatçı, Atatürk ve Türk düşmanı olmadığını ancak kariyerini de düşünmek zorunda olduğunu belirtince konser iptal oldu. Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli sahneye çıkıp kendisinin Çeşme’den derhal ayrılmasını istedi.”

MUBI “Uçurtmayı Vurmasınlar” filmini restore ederek sinemaseverlerle buluşturacak – Medyascope

Dijital film platformu MUBI, Feride Çiçekoğlu’nun aynı adlı romanından uyarlanan, Türk sinemasının kült filmlerinden “Uçurtmayı Vurmasınları”ı restore etti. Film, 4K kalitesindeki yeni versiyonuyla yeniden sinemaseverlerin beğenisine sunulacak.

18.07.2024

Özgürlük İçin Sanat İnisiyatifi Kuruldu – Mimesis Sahne Sanatları Portali

“Özgürlük İçin Sanat İnisiyatifinin kuruluşu deklare edildi. Açıklamada, “Sürekli yasakların olduğu bir yerde önce özgürlük mücadelesi verilir. Biz konuşabilmek, yaratabilmek için toplumsal barışın tesis edildiği bir ülke istiyoruz” denildi. Diyarbakır’da bulunan İskenderpaşa Konağı’nda yapılan açıklamaya birçok sanatçı katıldı.”

DETİS’ten Belediye Tiyatrolarındaki Görevden Almalara Tepki – Mimesis Sahne Sanatları Portali

“Devlet Tiyatroları Sanatçıları Derneği (DETİS), sanat kurumlarında faaliyetlerin durdurulması, kadro değişiklikleri ve görevden almalara ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada Tarsus Şehir Tiyatrosu, Nilüfer Kent Tiyatrosu ve İzmir Büyük Şehir Tiyatrolarına yapılan bürokratik müdahaleler eleştirildi.

Her türlü baskıya biat etmeden sanatçı olunabileceği söylenen açıklamada, İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Kurucu Genel Sanat Yönetmeni Yücel Erten’in görevden alınma kararına ilişkin “Karşıt düşünceye sahip olsa bile liyakat sahibini dinlemek, sanat anlayışına ve o düşünceye saygı göstermek, güvenin ve emanetin ilk adımıdır” ifadeleri yer aldı.”

Despina Vandi’den Çeşme konseri yorumu: Türk Eğitim Vakfı’nın kusuru – İz Gazete – İzmir Haberleri

Çeşme‘de Atatürk Posteri ve Türk Bayrağı krizi nedeniyle konsere çıkmayan Yunan sanatçı Despina Vandi,  sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Vandi, Türk Eğitim Vakfı‘nın mutabık kalınmamış siyasi bir anlam yüklediğini ifade etti:

“Bugün (17/07/2024) gerçekleştirilmesi planlanan konserime katılarak beni onurlandıracak olan kamuoyuna sonsuz saygılarımla, TÜRK EĞİTİM VAKFI’nın (tek taraflı olarak etkinliğin ‘konser’ olma niteliğini değiştirmeye karar veren, etkinliğe yasaklanmış ve mutabık kalınmamış siyasi bir anlam yükleyen) kusuru nedeniyle, söz konusu etkinliğe katılmamın mümkün olmadığını bildiririm.”

“İstanbul Hatırası: Köprüyü Geçmek”: Bu Ne Sevgi Bu Ne Izdırap • theMagger

Yarattığı hikâyeler ve karakterler kadar filmlerinde seçtiği müziklerle de hafızalarımızda yer eden Fatih Akın, 2005 yılında yarattığı bu şahane müzik belgeseliyle müziği ve İstanbul’u bir araya getiriyor. Daha ne olsun? Üstelik geçtiğimiz günlerde belgesel, MUBI’de yayına girdi.

21.07.2024

Despina Vandi Konserini İptal Etmesi Üzerine Açıklama Yaptı – Mimesis Sahne Sanatları Portali

Türk bayrağı ve Atatürk posterinin yanına Yunan bayrağının da eklenmesi talebinin reddedilmesi üzerine Çeşme’deki konserini iptal eden Yunan şarkıcı Despina Vandi, “Atatürk posteri önünde sahne almak tarihi hafızaya hakaret olurdu” “Herhangi bir Yunan sanatçısının arka planında dev Kemal Atatürk bayrağı posteri yer alan bir etkinlikte sahne almasının tarihi hafızaya hakaret olacağını belirtmek isterim. Hem de Türkiye’nin Kıbrıs’ı işgalinin 50. yıl dönümünde” dedi.

Mehmet Ocaktan: Türkiye’de kültürel anlamda derin bir çölleşme yaşanıyor. Ama o faşizan duygulara dümen kırdı, ama o komünist, İslamcı ya da Kürt…

Karar yazarı Mehmet Ocaktan, bugünkü köşesinde sanatın ve şiirin ideolojik etiketler ve mahalle baskılarıyla değerlendirilmesinin yanlış olduğunu vurguladı. Ocaktan, sanatçıların ideolojik aidiyetlerine göre kategorize edilmesinin, onların eserlerine hak ettikleri değerin verilmesini engellediğini belirtti. Yazısında, sanatın ve şiirin ideolojilerden bağımsız olarak değerlendirilmesi gerektiğini savunan Ocaktan, ünlü şairlerin eserlerinden örnekler verdi.

22.07.2024

Tasarrufa Sanattan Başlanmasına Hayır – Mimesis Sahne Sanatları Portali

BSB – Belgesel Sinemacılar Birliği, DİSK SİNE-SEN – Sinema Emekçileri Sendikası, FİLM YÖN – Film Yönetmenleri Derneği, İFTYD – İzmir Film ve Televizyon Yapımcıları Derneği, Oyuncular Sendikası, SENARİST BİR – Senaryo ve Diyalog Yazarı Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği, SETEM – Sinema ve Televizyon Eser Sahipleri Meslek Birliği, SİYAD – Sinema Yazarları Derneği ve TÜRSAV – Türk Sinema Vakfı yayınladıkları ortak açıklamada yurt çapında uluslararası film festivallerinin ekonomik sıkıntılar ve AKP hükümetinin aldığı tasarruf tedbirleri kapsamında ard arda iptal edilmesine karşı çıktı.

Massive Attack’ten ‘yeşil konser’ atağı: ‘Karbonsuzlaşma açısından çığır açacak’

Dünyanın çağdaş sorunlarına duyarlılığı ve savaş karşıtı tutumuyla bilinen İngiliz trip-hop grubu Massive Attack’ten ekolojik konser atağı geldi. İngiltere’nin Bristol şehrinde doğan grup, kariyerinin başladığı topraklara ” yeşil konser” düzenlemek için geri dönüyor.

Grup, karbon emisyonunu azaltmak hedefiyle konserine gelecek dinleyicilerinin tren kullanmalarını teşvik etmek için özel bir bar deneyimi ve elektrikli otobüslerle ücretsiz ulaşım gibi imkanlar sunuyor.

Usta edebiyatçı Ferit Edgü yaşamını yitirdi

Usta edebiyatçı Ferit Edgü, 88 yaşında hayatını kaybetti. Edgü, 24 Temmuz’da Teşvikiye Camii’nde kılınacak ikindi namazının ardından defnedilecek.

“Sanatın Para Kazanmak İçin Yapılması İşin Doğasına Aykırı” – Mimesis Sahne Sanatları Portali

Geçenlerde, “Semih Fırıncıoğlu’nun gösteri sanatları üzerine paylaştıklarını okumalısın” dedi bir arkadaşım, performansfikri.com adresini önerdi. O güne kadar ismini duymamıştım, okudukça meraklandım, Boğaziçi Üniversitesi’nde yaptığı bir konuşmayı da izledikten sonra kendisi ile tanışmak istedim, tabii birkaç soru da not alarak.

23.07.2024

Edgü’nün mirası artık okurların

Edebiyatımızın usta kalemlerinden Ferit Edgü, vedasıyla yasa boğdu. Feridun Andaç, “1950 Kuşağı’nın taşıyıcı kimliği” derken Metin Celal ise “Az sözcükle çok şey söyleme ustalığı ile filozof yanı vardı” yorumunu yaptı.

24.07.2024

‘Edebiyatı dönüştüren kuşağın sesi’… Ferit Edgü’nün mirası: Susmanın/Susturulmanın dilini ararken şiirselleşen bir anlatım

Türkiye’de belki de en çok Genco Erkal’ın unutulmaz performansıyla hafızalara kazınan sinema filmine adını veren ‘O/Hakkari’de Bir Mevsim’ romanıyla tanınan Ferit Edgü, onu anlatırken kullanılan ‘öykücü, romancı, deneme yazarı ve sanat kolkesiyoneri’ gibi pek çok sıfatın hakkını sonuna kadar verse de, esasen bir öykücü olarak “Türk edebiyatında 1950’ler kuşağı”na soluğunu veren isimlerden biriydi desek abartmış sayılmayız.

50’li yılların mimariden sinemaya kadar her sanat dalında yeni arayışların boy verdiği, kentleşmenin hızlandığı, siyasal yaşamın çokseslileşmeye başladığı; bireycilik, toplumculuk, gerçekçilik gibi akımların edebiyat tartışmalarını da yüreklendirdiği ortamında şekillenen yazınsal yaklaşımı, onun 60 yılı aşan yazarlık serüveninin de müjdecisi oldu.

Massive Attack’ten İstanbul’da ‘Gazze’ mesajı: Derhal ateşkes

Ekrana yansıtılan satırlarda Covid-19’un kontrolü küreselde olan bir deney olduğu, çocuk seks çetelerini yöneten elitler, Güvenlik Konseyi’nin Gazze konusunda onayladığı “derhal ateşkes sağlanmasını ve tüm rehinelerin derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılmasını” bildiren karar, geçmişten günümüze ülkelerinden kovulan ve mültecilere dönüştürülenlerin sayısı, sökülen, yok edilen ve yakılan ağaçların yaklaşık miktarı gibi daha birçok madde ile Filistin istatiskleri, insanlara ait verilerin nasıl saklandığı ve kullanıldığı, nüfusu azaltmak için yapılan girişimler, tüm politikayı ve medyayı kontrol eden güçler, Elon Musk’ın 9 yaşında adı Pager olan makak maymununun beyninin her iki yanına Neuralink cihazının yerleştirilmesi gibi başlıklar yer aldı.

Massive Attack İstanbul konserinde tarihi anlar… Külliye bu haberi okuyunca davet edecek

İngiliz müzik grubu Massive Attack’in Bonus Parkorman’da verdiği konser uzun süre hafızalarda kalacak gibi görünüyor…Kovid 19, pedofili milyarderler, çevre katliamı, medyayı kontrol eden politik güçler, komplo teorileri, savaşlar, mülteciler ve yurdundan edilenler… En büyük bölüm ise şüphesiz Gazze özelinden başlayıp Filistin’in yıllardır verdiği özgürlük mücadelesi oldu.. Alanda bulunan beyaz yaka ağırlıklı müzikseverlerin pek çoğu, Gazze’de yaşanan dramı belki de ilk kez bu kadar açık ve sansürsüz olarak okudu, izledi…

25.07.2024

Bodrum Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmenliği’ne Metin Zakoğlu atandı

Filiz Çevik’in ardından Bodrum Şehir Tiyatroları’nın yeni Genel Sanat Yönetmeni Metin Zakoğlu oldu.

26.07.2024

Yücel Erten yazdı: “İzmir Şehir Tiyatrosu’nun Hayaletleri” – Tiyatro Dergisi

Hatırlanacaktır: İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, İzmir Şehir Tiyatrosu Kurucu Genel Sanat Yönetmeni olarak randevu isteğime 74  gün byunca yanıt vermemiş ve sonuçta benimle çalışmaya devam etmeyeceğini bir bürokratı aracılığıyla bildirmişti. Sayın Tugay, bu konuya dair benim sorgulayıcı tutumuma cevap vermek yerine; basına yaptığı açıklamalarda, beni suçlayan, töhmet altında bırakmayı amaçlayan ifadeler kullanmakta. Son örneği İzGazete’de 24 Temmuz 2024 tarihinde Batuhan KAYA-Sevinç Karataş imzası ile yayınlanan haber.

27.07.2024

İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Kurucu Danışma Kurulu’nun Zorunlu Açıklaması – Tiyatro Dergisi

İzmir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nın kuruluş sürecinde büyük sorumluluk yüklenmiş, bir “kamu tiyatrosu”nun yeşerip yaygınlaşması için çaba harcamış Kurucu Danışma Kurulu olarak; bilgi kirliliğini önlemeyi ve sürece ilişkin, tarihe kayıt bırakmayı sorumluluk sayıyor, aşağıdaki nesnel bilgileri kamuoyuyla paylaşıyoruz.

​​https://www.instagram.com/reel/C97v3EayXKi/?igsh=dWo1OWd2ZGVjMWVt

Erdoğan “Dikkat edin, Vals gösterisine, dans gösterisine gelince para var. Gazetecilere Roma turu yaptırmaya gelince para var. Destelerle kule yapmak isteyince para var. Kişisel reklam kampanyalarını harcamak için para var. Ancak sosyal güvenlik kurumuna borcunu ödemeye gelince para yok. Yetimin, öksüzün, emekçinin hakkını vermeye gelince para yok. İnsanda biraz utanma olur, mahcubiyet olur. Benim milletim buna kanar mı? Kusura bakmasınlar ama kimse kör değil. Herkes neyin ne olduğunu çok iyi biliyor, çok iyi görüyor.” ifadelerini kullandı.

‘Türkleştirme Genelgesi’ devrede: Kürt’ün halayına da yasak – Yeni Yaşam Gazetesi

Kürt gençleri, Kürtçe şarkılar eşliğinde halay çektikleri için gözaltına alınıp, tutuklanıyor. Mersin’de bir grup genç, Kürtçe şarkılar eşliğinde halay çektikleri anlara dair video üzerinden sanal medyada ırkçı hesapların hedefi oldu. Eski bir görüntü üzerinden hedef alınan 9 genç, 22 Temmuz’da gözaltına alındı. Gençlere, “örgüt propagandası yapmak” suçlaması yöneltildi. Polisler, gözaltında gençlere “Ölürüm Türkiyem” şarkısı dinlettirdi. Gençler, 25 Temmuz’da söz konusu iddia üzerinden tutuklandı.

Paris 2024 yenilikçi Olimpiyat ateşi ile tarih yazıyor | Euronews

2024 Olimpiyat Oyunları’nın açılış töreniyle tarihinde bir ilke imza atan Paris, Eyfel Kulesi’nden yayılan ışık gösterileri ve Celine Dion’un performansıyla büyülerken, Olimpiyat meşalesi de tasarımıyla dikkat çekti.

Paris Olimpiyatları’nın açılışı Hz. İsa’ya saygısızlık yapıldığı gerekçesiyle tepki topladı

Olimpiyat Oyunları’nın açılış töreninde “drag queen” (kadın kıyafeti giyip makyaj yapan erkek) performansıyla Hz. İsa’yı konu alan “Son Akşam Yemeği” tablosunun tasvir edilmesi, dini inanca saygısızlık yapıldığı gerekçesiyle tepki aldı.

28.07.2027

Paris Olimpiyatları’ndan drag queen’lerin “Son Akşam Yemeği” tasvirine ilişkin açıklama

2024 Paris Olimpiyat Oyunları İletişim Direktörü Anne Descamps, Hz. İsa’yı konu alan “Son Akşam Yemeği” tablosunun drag queen’ler tarafından tasvir edilmesinin Fransa Katolik Kilisesi gibi kurumlar tarafından tepki çekmesi nedeniyle “alınanlar olduysa çok üzgün olduklarını” söyledi.

» Olimpiyat Oyunları’nda Fransız Devrimi

Paris 2024 dünyanın en çok beğenilen ve en çok nefret edilen Olimpiyat Oyunları olarak tarihe geçecek. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron açılış töreninde “This is France” dedi. Ama dünya basını törenle ilgili net değildi ya nefret ettiler ya da bayıldılar. Ekran karşındakiler kültürün, edebiyatın, sanatın, devrimlerin Fransa’nın paltosu altından çıktığının vurgulandığı bir şov izledi, ama seremoninin yaratıcısı 42 yaşındaki Thomas Jolly kimilerine göre bir Fransız Devrimi gerçekleştirdi, kimilerine göre de bir fiyaskoya neden oldu.

Olimpiyat Açılışı: https://www.youtube.com/live/j-Ou-ggS718?si=TWNM09Mo5z6i8T27