2021’den 2022’ye: Kültür-Sanatta Varoluş Mücadeleleri
Kusura Baktığımız 1 Değil 365 Gün (BirGün)
Kültür sanat tarihinde yaşanan en zorlu yıllardan biriydi 2021. Tiyatro, müzik, sinema ve edebiyat ülkedeki boğucu atmosferin gölgesinde varlığını sürdürmeye çalışırken yine birtakım engellemelerle karşı karşıya kaldı. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın müzisyenlere “kusura bakmasınlar” diye duyurduğu gece 12 yasağına, milyonlar tek ses olup #kusurabakıyoruz dedi. Pandemi nedeniyle çok kan kaybeden sanat dünyası bir de senenin son aylarına tekabül eden kur artışlarıyla mücadele etti. Ekonomik yükle başa çıkamayan birçok sanatçı enstrümanını sattı, evini kapattı… Öte yandan Türkiye, Ferhan Şensoy Rasim Öztekin, Hasan Saltık, Uğurtan Sayıner gibi ustalarına veda etti. Kayıplarla, tartışmalarla ve her şeye rağmen yapılan üretimlerle geçen 2021’e damga vuranları derledik.
Türkiye tiyatrosunun 2021’i (Evrensel)
Türkiye tiyatrosu 2021’i de pandeminin gölgesinde geçirdi. “Yeni normalleşme süreci”yle birlikte oyunlar seyirciyle buluşmaya başlasa da tiyatrocular pandemi dönemindeki yaralarını saramadı. Devlet desteklerinin yetersizliği, birçok sahnenin kapanmasına ve tiyatro emekçilerinin işsiz kalmasına neden oldu.
Sinemacılardan yoksulluk sitemi (BirGün)
Ücretlerinin artmasını talep eden ve sinema sektöründeki örgütlenme eksikliğine vurgu yapan emekçiler, “Sektörde sömürü düzeni var. Sinema emekçisi arkadaşlarımız yoksulluk tehlikesiyle karşı karşıya” diyor.
Türkiye Yayıncılar Birliği’nden ‘acil 2022’ çağrısı: Ciddi bir gelecek endişesi içindeyiz (Gazete Duvar)
Türkiye Yayıncılar Birliği, derinleşen ekonomik kriz ve artan döviz kuru sebebiyle zorlu bir dönemin içerisine giren yayıncılığın geleceğine dair bir acil eylem planı sundu. Sosyal medya hesabından yayınlanan açıklamada, “Biz yayıncılar, emeğimize, umudumuza ve geleceğimize sahip çıkıyor; başta yayıncılığımız olmak üzere ülkemizin kültür sanat ortamını çoraklaştıran engellerin ivedilikle kaldırılmasını talep ediyoruz” ifadeleri kullanıldı.
Yeni normalde sanatın iki keskin ucu: Gerçek cesaret mi, alkışlarla yaşıyorum mu? (Evrensel)
Gelinen noktada salgının başında sezdiğimiz, zaman geçtikçe sağlamasını yaptığımız tespit şuydu: “Pandemi kısıtlamaları kültür sanata karşı bir müdahaleye, sansüre dönüştü!” Bu tespit iktidarın sokağı, salonları sadece kendi propagandası için özgür bıraktığını gördüğümüz, izlediğimiz her an kristalize oldu.
Sansür, Yasaklamalar, Protestolar
Adalet Bakanlığı izin verdi, İlyas Salman’ın 2 yıla kadar hapsi istendi (Gazete Duvar)
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede İlyas Salman’ın sosyal medya üzerinden paylaştığı video aracılığıyla Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni, Türkiye Hükümeti’ni ve devletin yargı organlarını alenen aşağılamaya yönelik sözler söylediği öne sürülerek ihbar edilmesi üzerine olayla ilgili soruşturma başlatıldığı belirtildi. İddianamede Salman’ın 25 Ocak 2021’de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımında Türk milletini aşağılayan ifadelerde bulunduğu öne sürüldü.
Sanatta Hak İhlalleri/Aralık 2021 (mimesis)
Ülke çapında sanata yasak, baskı ve saldırılarla geldik bir yılın daha sonuna. Toplam 117 kez yıl içinde sanat alanında hak ihlali, baskı, yasak, saldırı ve tahrip yaşandı. 2021’de birkaç ay pandemi nedeniyle etkinliklerini gerçekleştiremeyen sanat alanı yıl boyunca baskılardan, hapis cezalarından ve saldırılardan yakasını kurtaramadı. Önümüzde yeni bir yıl duruyor. Ancak gerek sağlık koşulları gerekse ülke çapında yaşanan ağır devlet baskısı ve ekonomik kriz umutlanmamızın önünde bir dağ yığını gibi duruyor.
Sokak müzisyenleri: İstiklal Caddesi’nde Kürtçe müzik susturulmak isteniyor (artı gerçek)
Beyoğlu’nda Kürtçe müzik yapmak isteyen sokak müzisyenleri, polisin ‘Burası Kürtlerin yeri değil’ dediğini iddia ederek, kendilerinin sürekli karakola götürülüp ceza kesildiği söylediler.
Türkiye’de alternatif müzik söylemi | Otoriterleşme, Prekarya ve ‘Her Şeye Rağmen Üretim’ (evrensel)
Geçtiğimiz günlerde bir kültür yöneticisi Instagram hesabında 2022’ye dair iş planlarından bahsederken, her şeye rağmen ifadesini kullanmıştı. Pandeminin ortasında Türkiye’de alternatif müzik üzerine tamamladığım doktora tezimdeki görüşmelerde de en çok kendini tekrar eden ifade her şeye rağmen üretimdi. Pandemide müzisyenler ya da girişimcilerle ilgili yapılan birçok haberde de bu ifadeye denk geldim. Peki bu ifade neden sürekli kendini tekrar ediyor? Otoriter koşullar altında ne anlama geliyor? Neyi imliyor? Bu yazıda, ifadenin 90’lardan günümüze değişen doğasını ele alacağım.
Soylu’nun yeni İBB hamlesi: İl tanıtım günleri valiliğe devredildi (artı gerçek)
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun talimatıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) başta olmak üzere belediyelerin düzenlediği il tanıtım günlerini düzenleme yetkisi valiliklere verildi.
Erdoğan: Sapkınlığı normalleştirme gayesi taşıyan sinsi saldırıya karşı imkanları devreye almalıyız (Sputnik)
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Çerçeve İçi-Çerçeve Dışı” temasıyla Süleymaniye Camisi avlusunda düzenlenen 2. Yeditepe Bienali’nin açılışında yaptığı konuşmada, “Günümüzde sıkça karşılaşıyoruz. Özellikle medya mecraları üzerinden tüm dünyaya boca edilen batı menşeli kültür sanat eserleri içine yerleştirilen mesajların amacı var…” dedi.
Boğaziçi Üniversitesi Direnişi 1. Yılını Doldurdu: “Kabul Etmiyoruz, Vazgeçmiyoruz” (mimesis)
Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör atanmasına karşı başlayan direnişin birinci yılı 1 Ocak 2022’de doldu. 5 Ocak tarihinde gerçekleşen eyleme katılarak destek veren BÜ mezunları arasında kültür-sanat dünyasından isimler de yer aldı.
Yazar Sevan Nişanyan Yunanistan’da tutuklandı (Gazete Duvar)
Yunanistan’da “istenmeyen kişi” ilan edilen yazar Sevan Nişanyan tutuklandı. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Nişanyan’ın eşi İra Tzourou, “Yunanistan Ermenistan vatandaşı Sevan Nişanyan’ı Türkiye’ye deport etme kararı almak üzere” dedi.
Hasan Can Kaya RTÜK’ün cezasından sonra ilk kez konuştu: RTÜK Kemal Sunal’ı bile sansürleyen bir kurum (Gazete Duvar)
Komedyen Hasan Can Kaya RTÜK’ün “Konuşanlar” cezasından sonra ilk defa konuştu: “Küfürle güldürüyor diyen adamlar hayatında kimseyi güldürmemiştir.”
RTÜK Maske Kimsin Sen’in Maskelerinden Rahatsız Oldu, İnceleme Başlattı (Gazete Duvar)
Yeni yarışma bazı kullanıcılar tarafından beğenilirken, bir kesim ise maskelerin paganizmi andırdığını öne sürdü. Yarışmanın ekran başındaki çocukları olumsuz etkilediği de iddia edildi.
Livaneli’den İmamoğlu yanıtı: Akılları çıkar gözetmeyen bir yurtseverliği almıyor (Artı Gerçek)
“Benim hiçbir belediye ya da kurumla çıkar ilişkim yoktur, olamaz. Tam tersine konser gelirlerimi işsiz müzisyenlere bağışlıyorum. Siyasilere menfaat için yaklaşmayan insanlar da var bu ülkede. Zor ama anlamaya çalışın.”
Şahan Gökbakar Yangın Söndürme Uçaklarını Sordu, Bakanlık Yanıtladı (Gazete Duvar)
Şahan Gökbakar’ın Tarım Bakanı Pakdemirli’ye yangın söndürme uçaklarını sorması üzerine bakanlıktan açıklama geldi. İhale sürecinin devam ettiği ve satın alıma kadar kiralama yapılacağı belirtildi.
Şahan Gökbakar’dan Zam Şarkısı: Zam Zam Zam, Çok Çaresizim (Gazete Duvar)
Oyuncu ve komedyen Şahan Gökbakar, sosyal medya hesabından bir paylaşım yaparak son günlerde peş peşe yapılan zamlara bir şarkıyla tepki gösterdi.
Leman Sam’ın ırkçı paylaşımı tepki çekti: Batıda olsa ceza alırdı (artı gerçek)
Sanatçı Leman Sam’ın sosyal medya hesabından bugün yapmış olduğu paylaşımdaki ‘soysuz araplar’ ifadesi eleştirilerin hedefi oldu. ‘Daha bunlar iyi günler’ diyen Sam, ‘Yakında ekmeğe, toprağa da ortak olacaklar’ ifadelerini kullandı. Leman Sam’ın ifadeleri ‘ırkçı’ olarak değerlendirildi.
Twitter Leman Sam’ın tweetini sildi; Sam’dan yeni açıklama geldi (t24)
Twitter, şarkıcı Leman Sam’ın “Soysuz Araplar” ifadesini kullandığı tweet’ini sildi. Sam yeni bir paylaşım yaparak, “Bir dini ve ırkı hedef almam. Genelleme yapmam yanlış olabilir” dedi.
Amed Şehir Tiyatrosu’nun Avrupa turnesine ‘vize’ engeli (artı gerçek)
Amed Şehir Tiyatrosu’nun “Don Kîxot” oyunuyla şubat ayında gerçekleşmesi beklenen Avrupa turnesi, üç sanatçıya vize verilmemesi nedeniyle ertelendi.
J. K. Rowling bu defa da antisemitizmle suçlanıyor (ntv)
Harry Potter serisinin yazarı J.K. Rowling transfobik olarak adlandırıldıktan sonra şimdi de Yahudi karşıtı olduğu iddialarıyla karşı karşıya. Seride Goblinleri tasvir ettiği için Rowling, antisemitizmle suçlanıyor.
Tütülü babalar, yerli ve milli kırılganlıklar (Gazete Duvar)
Sosyal medyada bu aralar, küçük kızlarıyla birlikte poz veren tütülü babalar akımı var. Kızıyla birlikte çektirdiği bir fotoğrafla Tarkan başlatmış, Ali Sunal kızları ve tütüsüyle ona eşlik etmiş bildiğim kadarıyla. Sonra da ünlü, ünsüz başka babalar, çoğunlukla da “kızım için her şeyi yaparım, tütü de giyerim” türünden paylaşımlarla katılmaya başlamışlar akıma.
Cezası kesinleşen Ahmet Kural’ın avukatı: Hapse girmeyecek (t24)
Şarkıcı Sıla Gençoğlu’nu darp etmekten toplam 1 yıl 4 ay 20 gün hapis cezasına çarptırılan oyuncu Ahmet Kural’ın avukatı Sibel Aydın, “Müvekkilim Ahmet Kural hapse girmeyecek” dedi.
Levent Üzümcü: Şehir Tiyatroları’na uydurulmuş bir kadroyla döndüm (BirGün)
Şehir Tiyatroları’ndan politik duruşu ve basına verdiği demeçler nedeniyle ihraç edilen Levent Üzümcü, ihraç edilmesiyle ilgili davanın Danıştay’da beklediğini söyledi. “‘Şehir Tiyatroları’na döndü’ gibi algılanmak isteniyor ama şu an tiyatroda bütün haklarımı kaybederek, oraya uydurulmuş bir kadroyla tekrar geri dönmüş durumdayım” diyen Üzümcü, davayı kazanması sonrası alacağı tazminatı ise Ali İsmail Korkmaz Vakfı’na bağışlayacağını kaydetti.
Pandemi Süreci
Almanya’da on binler korona kısıtlamalarını protesto etti (Gazete Duvar)
Almanya’da haftalardır süren gösterilerde hükümetin korona virüsüne karşı özellikle aşısızlara yönelik getirdiği katı kısıtlamalar ve yürürlüğe sokulması planlanan aşı zorunluluğu protesto ediliyor. Almanya’da aralık ayında sertleştirilen önlemlerle aşısızların süpermarket, eczane gibi günlük temel ihtiyaçların karşılanması dışında toplumsal hayata katılımı engellenmişti.
Grammy Ödül Töreni Covid-19 vakalarındaki artış nedeniyle ertelendi (BirGün)
Müzik dünyasının en prestijli ödüllerinden biri olarak kabul edilen Grammy Ödülleri’nin organizatörleri, bu ayın sonunda ABD’de düzenlenecek 64. Grammy Ödülleri’nin koronavirüs salgını nedeniyle ertelendiğini duyurdu.
Grammy ertelendi, Sundance Çevrimiçi (ntv)
Omicron varyantı kültür-sanat festivallerini de etkiliyor. Müzik dünyasının en büyük gecesi olarak adlandırılan Grammy Ödül töreni yine ertelendi. Sundance film festivali ise çevrimiçi olarak düzenlenecek.
Viyana’ya gitmiş kadar olduk (Cumhuriyet)
Biten yılın son konseri CRR’de Viyana Oda Orkestrası idi. Pandemi tehlikesi filan dinlememiş, hasta ve temaslılar dışında müziksever herkes koşa koşa gelmişti! Salon doluydu, her zamanki gibi yine protokol sıralarında birkaç boş koltuk.
Etkinlikler, Buluşmalar, Üretimler
Tiyatro zorbalarla ve budalalarla uğraşmayı çok sever: Balıklıova Köy Tiyatrosu (Gazete Duvar)
İzmir’in Urla ilçesine bağlı Balıklıova Köyü’nün tiyatrosu 12’inci yaşını kutluyor. Urla-Karaburun yolu üzerinde deniz kenarındaki balıkçı köyü, sakin bir tatil geçirmek isteyenlerin uğrak yeri… On iki yıldır birçok oyunu sahneye koyan köylülerin emeği ile var edilen köy tiyatrosu ise bir hayalin gerçeğe dönüşmesinin güzel bir örneği.
İMALAT-HANE kapılarını 8 Ocak’ta açıyor (Gazete Duvar)
İMALAT-HANE, Bursa’da güncel sanat eserlerinin üretimine, sergilenmesine ve tartışılmasına imkân yaratmayı amaçlıyor. Alternatif bir sanat rotası yaratmak amacıyla kurulan İMALAT-HANE, sanat için yerel ile küresel olanın iç içe geçtiği merkez dışı bir durak olmayı arzuluyor.
Sinema tarihinde yeni bir dönem: Dijitalleşen sinema (BirGün)
Dijitalleşme ile birlikte sinema film üretimi, dağıtımı, yapımcılık, sinema gösterim mekânları ve izleyicileri etkileyecek büyük bir kırılmanın eşiğinde. Medya teknolojisinde yaşanan hızlı gelişmeler, hem yaratıcı hem kültür endüstrileri hem de sinema sektöründeki tüm diğer iş ortamlarını değiştiriyor ve dönüştürüyor.
LaWje: Kürt müziğinin iz sürücüleri Van ve İstanbul’da konser verecek (art gerçek)
Hakkâri bölgesindeki müzik kültürünü sahada çalışmalar yaparak derleyen ve yorumlayan müzik grubu LaWje, Ez De Te Helim eserinin ardından iki konsere hazırlanıyor.
Biz Kürtlerin Serê Salê’si (bianet)
13 Ocak’ı 14 Ocak’a bağlayan bu “bizim” diyebileceğimiz yılbaşımız kelimenin tam anlamıyla “Serê salê”ydi. Ve tam bir bayram edasında kutlanırdı. Yemekler yapılır, tatlılar hazırlanırdı.
İstanbul ve Diyarbakır’da “Serê Salê” etkinlikleri düzenlenecek (bianet)
MKM ve Chalak Events İstanbul ve Diyarbakır’da Kürtlerin yılbaşı günü olarak kabul edilen “Serê Salê” için programlar düzenleyecekler.
İlk sergisini açacak olan Filiz: Yaralarımı kültürümün renkleriyle sarmaya çalışıyorum (artı gerçek)
Zorunlu göçle Bingöl’den İstanbul’a sonra da Hamburg’a uzanan grafik tasarımcısı A. Aslı Filiz, ilk kişisel sergisini Hamburg’da açıyor: ‘Acılar paylaştıkça azalır’
Yarışmaya katılacak yazarların, başvuru yapacakları hikâye kitabından on nüshayı, 28 Şubat Pazartesi günü Saat 17:00’ye kadar Darüşşafaka Cemiyeti’ne elden ya da posta yoluyla ulaştırması gerekiyor.
- Altın Küre Ödülleri sahiplerini buldu (evrensel)
Drama dalında En İyi Kadın Oyuncu ödülünü Nicole Kidman, En İyi Erkek Oyuncu ödülünü Will Smith aldı. Sinema dalında üç ödülle “The Power of the Dog” öne çıkarken, En İyi Dizi “Succession” oldu.
İlhan Sami Çomak’tan yeni şiir kitabı: Hayattayız Nihayet (evrensel)
Nicedir yazdıklarını içeriden bize ulaştıran Şair İlhan Sami Çomak’ın yeni şiir kitabı “Hayattayız Nihayet” 14 Ocak’ta raflarda yerini alıyor.
Don’t Look Up Netflix’te tüm zamanların en çok izlenen 3.filmi oldu (T24)
Leonardo DiCaprio ve Jennifer Lawrence’lı Adam McKay filmi, “Don’t Look Up” Netflix’te tüm zamanların en çok izlenen 3. filmi oldu.
Kulüp dizisi, The Hollywood Reporter’ın tavsiye listesine girdi (artı gerçek)
Netflix’in Türk yapımı Kulüp dizisi, The Hollywood Reporter yazarı Scott Roxborough’un hazırladığı ABD yapımı harici uluslararası diziler listesinde yer aldı. Dizi; 8-14 Kasım haftasında toplamda 7 milyon 860 bin saat izlenmişti.
Ayakkabı tokasından taşa takılan topuğa: Kulüp ve bir senaryonun engellenemez düşüşü (5Harfliler)
Kulüp dizisi Kasım 2021’in ilk haftasında gösterime girmişti. Özellikle Kasım sonunda hem ana akım hem de alternatif medyada yoğun olarak tartışıldı. Dizinin açtığı alanları ve görünür kıldığı konuları bu bir ayı aşkın uzaklıktan ve yeni bölümler vizyona girmişken daha net ve geniş açıdan değerlendirebilmek mümkün. Peki hangi konuları gündeme getirmişti bu dizi?
Akışlar Mekânı ve Matrix (BirGün)
Matrix serisi hayatımıza 1999 yılında girdi. Matrix temelde Antik Yunan’a kadar dayanan bir düşünce sistemine sahiptir. Platon’un Mağara Benzetmesi, Wachowski kardeşlerin Matrix dünyasında beyaz perdede hayat buldu. Matrix’in ‘Varlık Felsefesi’ (Ontoloji), ‘Varoluşçuluk’ (Egzistansiyalizm) ve ‘Bilgi Felsefesi’ (Epistemoloji) açısından bizlere katkıları çok büyük. Hayatı, hayatın anlamını sorgulamak, yaşam amacımızı, hayat felsefemizi, misyonumuzu, vizyonumuzu belirlemek adına birçok alt mesajla dolu bir seri.
Don’t Look Up | İnsanların kafasına vur vura bir şey anlatmak işe yarıyor mu? (evrensel)
“Don’t Look Up filmi bize, bir şeyi insanların kafasına vura vura anlatmanın etkili bir iletişim stratejisi olmadığını öğretiyor. ”
Yeraltındaki kaos (BirGün)
Dostoyevski’nin Yeraltından Notlar’ı sahnede. Yönetmen Aydoğan, “En temel kavramımız kaos idi. Kaosun imkânı. Kendini kaosun bilinmezliğine bırakamayan gerçekliğin ‘despotikleşeceği’ üzerine yoğunlaştık” dedi.
Ankaralı gazeteciler Anıl Ergin ve Volkan Nakiboğlu’nun yaptığı, habercilerin yaşadığı zorlukları anlatan ve serbest gazeteciliği çıkış noktası olarak gösteren “Freelance” belgeseli, Avrupa’daki film festivallerinde yolculuğuna devam ediyor. Belgesel, daha önce birçok kurumda çalışan ama anlaşmazlıklar sonucu kariyerine bağımsız devam etmeyi tercih eden gazetecilerin hikâyesini anlatıyor.
Güneşin sofrası dansla buluşuyor (BirGün)
Bale sanatçısı, koreograf Mercan Selçuk, babası Timur Selçuk’un unutulmaz eserlerini Mercan Selçuk Dans Topluluğu ile “Babamın Şarkıları” projesiyle sahneye taşıyor. Selçuk, “Güneşin sofrasında buluşuyoruz” diyor.
Mülteci çocukların çektiği fotoğraflar sergiye dönüştü: Muhit (artı gerçek)
Mülteci çocukların çektiği fotoğraflar sergiye dönüştü. Her çocuğun 3 fotoğrafla katıldığı sergide toplamda 72 fotoğraf ve 46 zihin haritası yer alıyor.
Göteborg Uluslararası Film Festivali’nde Seyirciler Hipnotize Edilecek (ntv)
Göteborg Uluslararası Film Festivali’nde sahnede canlı bir hipnozcu yer alacak. Hipnozcu izleyicinin ruh halini filmin havasına ve temasına uygun olarak dönüştürecek.
En iyi Erkek Oyuncu Oscar’ını alan ilk siyah oyuncu Sidney Poitier yaşamını yitirdi (Evrensel)
Poitier, üretken ömrü boyunca 2 Akademi Ödülü adaylığı, 10 Altın Küre adaylığı, 2 Primetime Emmy Ödülü adaylığı, 6 BAFTA adaylığı, 8 Laurel adaylığı ve 1 Screen Actors Guild Ödülleri adaylığı kazandı.
Ozzy Osbourne’dan ‘ısırılan’ NFT (Gazete Duvar)
Ozzy Osbourne, “CryptoBatz” isimli bir NFT koleksiyonu oluşturduğunu duyurdu. 9 bin 666 benzersiz yarasa NFT’sinden oluşan koleksiyon, Osbourne’un 1982’de Des Moines’daki konseri sırasında bir yarasanın kafasını ısırarak izleyenleri dehşete düşürdüğü anlara atıfta bulunuyor.
BRAWE’den Budapeşte’ye davet: Ataerkiden bunalanlar başvurabilir (artı gerçek)
Macaristan ile Türkiye arasında ortak bir proje olarak tasarlanan BRAWE, feminist sanat pratikleri geliştirmeye meraklı genç sanatçıların başvurularını bekliyor. Eskişehir ve Budapeşte’de eşzamanlı olarak gerçekleşecek proje kapsamında sanatçı, akademisyen ve aktivistler deneysel ve kolektif üretim için bir araya gelecek.
Bu yıl ödüller, sinema ve tiyatro oyuncuları Meral Çetinkaya ve Gülsen Tuncer’e değer görüldü. Ödüller, 7 Nisan gecesi yapılacak 41. İstanbul Film Festivali Açılış Töreni’nde sunulacak.
Metaverse
Geleceğimizi Şekillendirecek Metaverse’ün Gidişatını ve Yol Açabileceği Tehlikeleri Sorgulamak, Büyük Öneme Sahiptir!
Metaverse dünyasının ilk yılbaşı programı 28 Aralık’ta gerçekleşecek. Dünyanın her yerinden bireysel ve kurumsal olarak katılımın sağlanacağı etkinlikte, Grup Gündoğarken konseri, DJ performansı ve eğlenceli seminerler olacak. Ortak alanda ise isteyen istediği kişiyle tanışma fırsatı yakalayacak.
Metaverse ile sanal konser turu
Metaverse’de, sanal insanlar artık fiziksel sınırlamalarla bağlı değildir. Bir sanatçı sanal bir konserde kıyafetleri anında değiştirebilir veya sahneyi bir uzay dünyasından bir sualtı dünyasına dönüştürebilir. Daha fazla insan Metaverse’e ve daha fazla sanal pop yıldızı Metaverse dünyasına girdikçe, fiziksel ve sanal gerçeklik arasındaki çizgiler her geçen gün daha da bulanıklaşıyor.
Mansur Yavaş’tan metaverse duyurusu: Ankara dördüncü şehir oldu
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, kentin metaverse’de test şehri olduğunu açıkladı. Metaverse’un açık ve birlikte kullanılır olması için standartlar geliştiren Open Ar Cloud Association, Los Angeles, Bari ve Helsinki’den sonra kenti dördüncü şehir olarak belirledi.
DEVA metaverse evreninden arsa alan ilk parti oldu (Gazete Duvar)
Kullanıcıların, sanal gerçeklik gözlüğü, akıllı bileklikler gibi ürünleri kullanarak 3 boyutlu şekilde yer alabileceği sanal evrenin, iş toplantılarından eğlenceye çeşitli amaçlarla kullanılması hedefleniyor. Çok sayıda kullanıcıyı kendine çeken Meteverse siyasetin de ilgi alanına girdi. DEVA Partisi Türkiye’de metaverse evrenine giren ilk siyasi parti oldu.
İstanbulda metaverse arsalar kapış kapış satıldı
İnternet teknolojisinin yerini alacağı öngörülen ‘Metaverse’ aleminde sanal arsa satışları son sürat devam ediyor. Dünyanın her yerini sanal olarak satışa sunan platformlarda ise İstanbul büyük ilgi görüyor.
https://www.teknotalk.com/metaverse-dunyasinin-dijital-parasi-turkiyeden-95402/
Facebook’un şirket adını Meta olarak değiştirmesiyle birlikte gündemin üst sıralarında kendine yer bulan Metaverse, kendi sanal gerçekliğini inşa etmeye devam ediyor. İnsanların hiçbir fiziksel çaba sarf etmeden, artırılmış sanal gerçeklik cihazları sayesinde tamamen zihinsel olarak kendilerini hissettikleri algısal evren olarak açıklanan Metaverse’te kullanılacak dijital para Türkiye’nin en büyük sosyal ağı konumunda olan İnci Sözlük ve Uludağ Sözlük’ten geldi.