Günün son paneli ‘Kolektif Oyunlaştırma Deneyimleri’ başlığını taşıyor. Gün boyu tartıştığımız alternatif okullaşma yöntemleri ile kolektif oyunlaştırma pratiği arasındaki bağı kolektif oyunlaştırma yaklaşımında bulmak mümkündür. Ömer Faruk Kurhan’ın geliştirdiği “kolektif oyunlaştırma” bir oyuncunun oyuna bir okul gibi yaklaşmasını hedefler. Oyuncu, sadece yönetmenini bekleyen, onu arayan bir öge olarak değil, oyunun birebir kurucusu olarak oyunun oluşum sürecine dahil olmalıdır. Katılımcılar sınırlarını son noktaya kadar zorlamalı, popüler öğeleri oyuna dahil etmeli, ancak var olanı verili olarak kabul etmeden, deneysellikten vazgeçmeden araştırmaya devam etmelidir. Katılım zenginliğinin, kültürel çeşitliliğin, eğitim araştırmanın çalışma ilkelerinin merkezinde yer aldığı kolektif oyunlaştırma pratiğini bugün BGST Tiyatro’nun iki oyunu üzerinden dinleyeceğiz.

İlki 2012 yılında BGST Tiyatro tarafından sahnelenen; tiyatro ve dans disiplinliklerinin iç içe geçtiği Karşılaşmalar adlı oyun. Karşılaşmalar sürecinde Ömer Faruk Kurhan birebir oyun kadrosu ile çalıştı, oyunun reji danışmanlığını üstlendi. İlker Yasin Keskin bize bu oyun sürecinin detaylarından bahsedecek.

İkincisi ise 2023 senesinde yine BGST Tiyatro’nun sahnelediği Kara Kutu adlı oyun. Oyun bizlerin, yani Ömer Faruk Kurhan ile çalışma yapmış son kuşağın;  doğaçlama yöntemleri ve dijital tiyatro alanında yaptığı eğitim araştırma çalışmalarının ardından hazırlanan bir oyun. Bu sürecin kazanımlarını ve not edilmesi gereken noktalarını bize İlker Ergün aktaracak.

Sözü konuşmacılara bırakmadan önce onları tanıtmak istiyorum.

İlker Yasin Keskin 2006 yılında Boğaziçi Üniversitesi Fizik Öğretmenliği bölümünü bitirdi. Lisans öğrenimi boyunca Boğaziçi Üniversitesi Oyuncuları’nda (BÜO) oyunculuk ve reji alanlarında çalıştı. 2006 yılından bu yana sanatsal çalışmalarına Artizan Kültür Sanat Çevresi’nde devam ediyor ve BGST Tiyatro’da yürütüyor. Yüksek lisans eğitimini “Doğa Bilimleri ve Tiyatro Etkileşimi” başlıklı teziyle İstanbul Üniversitesi Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji bölümünde tamamladı. 2012-2023 yılları arasında Yeditepe Üniversitesi Tiyatro Kulübü’nde tiyatro eğitmenliği yapan Keskin, eğitmenliğine Yeditepe Üniversitesi mezunlarının kurduğu Yediden Tiyatro adlı çalışan tiyatrosu kumpanyasında devam ediyor ve Mimesis Tiyatro Haber portalında editöryel faaliyet yürütüyor.

İlker Ergün 2018’de Boğaziçi Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden mezun oldu. Öğrencilik yıllarında BÜO’da oyunculuk, reji, ışık tasarım alanlarında sorumluluk aldı. Lisans eğitiminin ardından Sabancı Üniversitesi Kültürel Çalışmalar alanında yüksek lisans eğitimini tamamladı ve bitirme tezi olarak Kim Var Orada: Muhsin Bey’in Son Hamleti adlı oyunu tarih yazımı bağlamında inceledi. Şu an BGST Tiyatro çatısı altında oyunculuk, rejilik ve ışık tasarımı alanlarında çalışmakta ve tiyatro eğitmenliği yapmaktadır. Aynı zamanda sanatsal çalışmalarını Artizan Kültür Sanat Çevresi’nde devam ettirmektedir.