2 Ekim-16 Ekim Kaşıkcı’nın katli:
2 Ekim 2018 günü eşinden boşanma belgesi almak için Suudi Arabistan’ın (SA) İstanbul Başkonsolosluğu’na giden Adnan Kaçıkcı’dan haber alınamıyordu.
12 Ekim tarihinde 22 Amerikalı senatör Trump’a gönderdikleri mektupta, Cemal Kaşıkçı ile ilgili Küresel Magnitsky Yasası kapsamında resmi soruşturma başlatılmasını ve sorumlulara yaptırım uygulanmasını talep etmişlerdi.
13 Ekim 2018 tarihinde Trump yaptığı açıklamada Kaşıkçı’nın öldürüldüğü kesinleşirse, Suudilere yapılan silah satışları haricinde başka yaptırımlar uygulanacağını söylemiş, ancak ayrıntı vermedi. Suudi Arabistan yönetimi, Cemal Kaşıkçı’nın kaybolmasıyla ilgili başka devletlerin olası ekonomik yaptırımlarına karşılık vereceğini açıkladı.
15 Ekim 2018’de SA İstanbul Başkonsolosluğu’nda, ertesi gün, 18 Ekim 2018’de de Konsolosluk konutunda polis ekipleri arama yaptı.
20 Ekim: Suudi Arabistan’dan kayıp gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın ölümüyle ilgili açıklama geldi. Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın konsoloslukta çıkan arbedede öldüğünü belirten açıklamada
21 Ekim: Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr, gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın ülkesinin İstanbul konsolosluğunda öldürüldüğünü ancak Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın bundan haberi olmadığını iddia etti.
23 Ekim: RTE Kaçıkçı cinayeti ile ilgili açıklamalarda bulundu. “Şu ana kadar ortaya çıkan deliller Kaşıkçı’nın vahşi bir cinayete kurban gittiğini gösteriyor. Gizli kalması insalık vicdanını yaralayacaktır. Suudi Arabistan yönetimi cinayeti kabul ederek önemli bir adım atmıştır. Bundan sonra tüm sorumluları açık bir şekilde ortaya çıkararak hukuk önünde cezaya çarptırmalarını bekliyoruz”
Ancak çok beklenen ve tüm dünya basını tarafından izlenen açıklamasında ne MBS’yi işaret etti, ne de somut bir delil sundu. Bu da ABD-SA-Türkiye arasındaki at pazarlığının devam ettiğini gösteriyor.
23 Ekim ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) Başkanı Gina Haspel, Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetini soruşturmak için Türkiye’ye geldi. Kendisine Kaçıkçı cinayeti ile ilgili delillerin sunulduğu yazıldı.
25 Ekim Cemal Kaşıkçı cinayetine ilişkin soruşturmayı yürüten Suudi savcı, Türkiye’den gelen bilgiler ışığında, Kaşıkçı’nın öldürülmesinin önceden planlanmış olduğunu açıkladı. Öte yandan Kaşıkçı’nın ölümünden üst düzey istihbarat şefi olan General Ahmet Al-Assiri sorumlu tutuldu.
12 Ekim‘de ABD’li Pastör Andrew Brunson İzmir’de görülen duruşmayla serbest bırakıldı ve ardından ülkesine döndü. İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada, Brunson “örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek” suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Bununla birlikte, Brunson hakkındaki adli kontrol şartları ve yurtdışına çıkış yasağı da kaldırılırken, içeride geçirdiği süre göz önüne alınarak serbest bırakıldı.
15 Ekim: İdlib mutabakatında verilen sürenin sonuna gelindi.
Türkiye ve Rusya yönetimleri arasında Soçi’de varılan mutabakat doğrultusunda oluşturulması planlanan 15-20 kilometrekarelik “silahsızlandırılmış bölge” son tarih olarak verilen 15 Ekimde geçmesine rağmen oluşturulamadı. El Kaide bölgeden çekilmedi, ağır silahların çekilmesi işleminin de tamamlanmadığı, bölgeden Suriye ordusuna yönelik saldırıların sürdüğü belirtildi.
AFP’nin haberine göre, bölgedeki el Kaide bağlantılı Heyet Tahrir el Şam (HTŞ) güçleri “savaşmayı sürdürecekleri” açıklaması yaptı. HTŞ, İdlib’in üçte ikisi yönetiyor. HTŞ’nin belirlenen tampon bölgeden çekilmesi, bölgedeki cihatçıları destekleyen Türkiye ile Suriye hükümeti müttefiki Rusya arasında 17 Eylül’de varılan Soçi mutabakatı açısından bir sınav niteliğindeydi.
Haberin tamamı için: https://www.evrensel.net/haber/363634/idlibde-sure-doldu-cihatcilar-cekilmedi
Ekonomi:
15 Ekim: İşsizlik artıyor. Türkiye İstatistik Kurumu ( TÜİK), 2018 yılı Temmuz ayı işgücü istatistiklerini açıkladı. Buna göre, Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2018 yılı Temmuz döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 88 bin kişi artarak 3 milyon 531 bin kişi oldu. İşsizlik oranı 0,1 puanlık artış ile yüzde 10,8 seviyesinde gerçekleşti. Aynı dönemde; tarım dışı işsizlik oranı 0,1 puanlık azalış ile yüzde 12,9 olarak tahmin edildi.
Genç nüfusta (15-24 yaş) işsizlik oranı 1,2 puanlık azalış ile yüzde 19,9 olurken,15-64 yaş grubunda bu oran 0,1 puanlık artış ile yüzde 11 olarak gerçekleşti.
http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/ekonomi/1111618/issizlik_rakamlari_aciklandi.html
16 Ekim: Hükümetin “ tasarruf ” söylemine karşın bütçe açık vermeye devam ediyor. Geçen yıl 9 ayda 31.6 milyar lira açık veren bütçede, bu yıl aynı dönemde 56.7 milyar lira açık çıktı. 6 milyar lira açık verilen eylülde bütçe gelirleri 61.1 milyar lira, bütçe giderleri ise 67 milyar lira oldu. Ocak-eylül döneminde gelirler 546.8 milyar lira, bütçe giderleri de 603.5 milyar lira olarak gerçekleşti.
http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/ekonomi/1112429/Butce_son_surat_acik_veriyor.html
17 Ekim: İş Bankası hakkında Varlık Fonu iddiası
CHP’li yetkililer, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İş Bankası’ndaki CHP hisselerinin Hazine’ye devri konusundaki ısrarının arkasında, bankayı Türkiye Varlık Fonu’na (TVF) devretme amacı olduğu görüşünde.
http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/ekonomi/1113366/is_Bankasi_hakkinda_Varlik_Fonu_iddiasi.html
18 Ekim: Ünlü ekonomist Kirkegaard: Türkiye krizin daha başında
Uluslararası Ekonomi Peterson Enstitüsü uzmanlarından Jacob Kirkegaard Türkiye’de iflasların peşi sıra geleceğini, buna bankaların da dahil olduğunu söyledi.
19 Ekim: IMF’den Türkiye ekonomisi için kötü haber: Gerileyecek
Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerine göre, büyük ekonomiler sıralamasında 2017’de 851.5 milyar dolar Türkiye’nin milli geliri bu yıl dövizde yaşanan artış nedeniyle 713.5 milyar dolara inecek. Büyük ekonomiler sıralamasında 2017’de 17’nci olan Türkiye’nin bu yıl 19’uncu sıraya gerileyeceği, Hollanda ile Suudi Arabistan tarafından geçileceği kaydedildi.
23 Ekim: Rakamlar korkutuyor: İşçi ölümünün en fazla yaşandığı ülke Türkiye
AB’nin resmi istatistik ofisi Eurostat ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) verilerine göre Türkiye iş kazalarında en fazla insanın yaşamını yitirdiği ülkeler sıralamasında birinci sırada yer alıyor.
23 Ekim: Gebze Sendikalar Birliğinin çağrısıyla binlerce işçi düzenlediği yürüyüşle krizin faturasının işçilere ödetilmek istenmesini protesto etti.
Siyaset:
18 Ekim: 8 Ekim 2013’te kaldırılan Öğrenci Andı, Danıştay’ın kararı ile geri döndü. Danıştay, “Öğrenci Andı okutulsun” dedi. Öğrenci andının kaldırılmasını aynı gün yargıya taşıdıklarını söyleyen Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, “Danıştay 8. Dairesi Türk Eğitim-Sen’in Öğrenci Andı ile ilgili açtığı davayı görüştü ve Öğrenci Andı’nı kaldıran işlemi hukuka aykırı buldu. Buna göre Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu kararı uygulaması ve okullarda yeniden Öğrenci Andı’nı okutması gerekmektedir” dedi.
23 Ekim: ‘Cumhur ittifakı’ yerelde çöktü
AKP ve MHP arasındaki Cumhur İttifakı Devlet Bahçeli’nin açıklamarıyla yerel seçimler için koptu. Hem Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan hem MHP lideri Bahçeli ittifakın devam edeceğini söylese de iki parti arasında af, Andımız ve emeklilikte yaşa takılanlar konusunda derin görüş ayrılığı olduğu biliniyor.
http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/siyaset/1119428/_Cumhur_ittifaki__yerelde_boyle_coktu.html
AKP ile MHP arasında 15 Temmuz darbe girişiminin ardından başlayan ve genel seçimlerde net sonuçları görülen Cumhur İttifakı’nda son dönemde yaşanan krizin birden fazla nedeni bulunuyor. Ancak MHP’deki asıl kırılmanın, Adana, Mersin ve Osmaniye belediye başkanlıklarının kendilerine verilmeyecek olmasından kaynaklandığı iddia ediliyor.
https://www.gercekgundem.com/siyaset/45811/mhpdeki-kirilmanin-asil-sebebi-belli-oldu
24 Ekim RTE, Danıştay Sempozyumu’nda, Danıştay kararlarını hedef aldı. Erdoğan, “Yasayı uygulamak yerine yasa koyucu gibi hareket etmek asla doğru değildir. Yerindelik görevi idareye mi ait yoksa yargıya mı ait? Bunun kavgasını 16 yıldır hep verdik. Yerindelik yetkisini de yargı kendinde kullanıyor böyle bir şey olamaz. Yok ben karar merciyim diyorsa o zaman biz burada niye duruyoruz?” dedi