Boğaziçi’nde Neler Oluyor?

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri 2018 güz dönemine birçok yenilikle başladı. Bir devlet üniversitesi olan Boğaziçi Üniversitesi’nde ekonomik krizin etkileri öğrencilere yansıdı. Geçtiğimiz yıl hâli hazırda zamlanmış olan yemekhane fiyatları bir kez daha artırıldı. Kampüste ulaşımı sağlayan servislerin Güney ve Kuzey kampüs arası seferleri kaldırıldı. Okulda sağlık hizmeti veren Mediko Sosyal’de çalışan doktor sayısının azaltılması ve mesai sürelerinin kısaltılmasının ardından Mediko’nun Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile anlaşması bir süreliğine iptal edildi, bir süre sonra geri geldi. Bu durum okul kamuoyuna yansıtılmadı. Boğaziçi Üniversitesi Vakfı’na gelen bağışlarda yaşanan kesintilerden dolayı kimi öğrencilerin bursları kesildi. Tüm bu bütçe sıkıntılarına rağmen okulların açılmasına çok az bir vakit kala bütün kampüslerin kapılarına turnikeler yerleştirildi. Bunların yanı sıra yurtlar üzerine yapılan “Kredi Yurtlar Kurumu’na (KYK) mı bağlı olacak? Yoksa Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) mı?” pazarlığında sonuca ulaşıldı. Boğaziçi Üniversitesi yurtları MEB’e bağlandı.

Zamlar ve Kesintiler

Ağustos 2017’de kahvaltı 1 TL, öğle ve akşam yemekleri 1.5 TL olan yemekhane fiyatları, kahvaltı 2 TL, öğle ve akşam yemekleri 2.5 TL olacak şekilde artmıştı. Artan bu yemekhane fiyatlarına Ağustos 2018’de yeniden bir zam yapıldı. Yeni fiyatlar, kahvaltı 2.5 TL, öğle ve akşam yemekleri 3.75 TL olarak düzenlendi. Yani bir yılda yüzde 150’ye yakın zam yapıldı.

Yurtlar müdürlüğünün açıklamış olduğu yeni fiyatlara göre yurda yeni giriş yapan öğrenciler için aylık ücretler 355 liradan 405 liraya çıkarıldı. Tek kişilik ile sekiz kişilik arasında değişen odalardan talep edilen fiyatlara da farklı oranlarda zam yapıldı.

Geçen yılki yurt ücretleri

 

Yeni ücretler
 

Yapılan son zamanlardan sonra KYK Öğrenim Katkı Kredisi kapsamında 500 TL’lik burs ile geçinen bir öğrencinin haftanın her günü, üç öğün yemekhanede yese bile yurt ücretlerini ödeyecek parasının kalmayacağı ortaya çıkıyor.

Öğrenciler öncelikli olarak zammın sebebine dair bir açıklama talep etti. Buna karşılık Öğrenci Temsilciliği Kurulu (ÖTK) okulun yemekhane için Spor Kültür Sanat (SKS) bütçesinden 4.9 milyon TL’nin üzerinde bütçe ayırmaması gerektiği yönünde Maliye Bakanlığı’ndan uyarı aldığını belirtti. Fakat bu cevap öğrenciler için yeterli olmadı. Yemekhane zamlarına tepki göstermek için bir grup öğrenci “Müşteri değil, öğrenciyiz!” sloganıyla bir araya geldi ve “Alternatif Yemekhane”yi oluşturdu. Burada gönüllü öğrenciler Kuzey kampüsteki herkese açık mutfakta yemekler pişirip Kuzey yemekhane karşısında akşam yemeği saatinde dağıtmaya başladı. Ücretsiz olarak dağıtılan yemeklerin yanında yer alan dayanışma kutusu ile maliyeti karşılanmaya çalışılan Alternatif Yemekhane süreklilik sağlayamadı.

 

Burs ve Personel Kesintileri

Öte yandan, öğrencilere verilen burslar da okul tarafından kesintiye uğradı. Buna Boğaziçi Üniversitesi Vakfı’na yapılan bağışların kesilmesi gerekçe gösterildi. Bir yandan burslar kesilirken bir yandan da hem yemekhane hem de yurt ücretlerindeki zamlarla öğrencilerin geçimini sağlaması zor görünüyor. 

Okulda sağlık hizmeti veren Mediko’da geçtiğimiz yıldan beri sağlık personeli sayısı azaltıldı. Şu anda öğrenciler yalnızca bir pratisyen hekim ve bir hemşireye görünmek için belirli saat kısıtlamaları getirildi. Okulda pazartesi, çarşamba, cuma günleri saat 15.00’a kadar; salı, perşembe günleri ise öğlene kadar sağlık hizmetine ulaşım hakkı sağlanabiliyor. Bunun yanı sıra, Mediko’nun SGK ile olan anlaşmasının bir süre iptal edilmesiyle öğrenciler, Mediko’daki doktordan aldıkları reçeteyle eczaneye gittiklerinde ilaçlarını para ödeyerek edindiler. Fakat bu durum kamuoyuna yansımadan anlaşmanın yeniden geldiği duyuldu. Neden iptal edildiği veya neden yenilendiği üzerine ise herhangi bir açıklama yapılmadı.

 

Turnikeler

2018 güz dönemi başlamadan bir süre önce okuldaki tüm kampüslerin kapılarına turnikeler yerleştirildi. Turnikelerin hangi sebeple yerleştirildiği bir tartışma konusu oldu. Öğrenci Temsilciliği Kurulu’na okul idaresi tarafından yapılan açıklamada kapılarda duran güvenlik personelinin sayısını azaltmak için yapıldığı söylense de Emniyet Müdürlüğü’nden gelen birebir emir sonucu gerçekleştirildiği de söyleniyor. Öğrencilerin bir bölümü tarafından tepki çeken turnikelere protesto göstermek isteyenlere fakülteler tarafından soruşturma açıldı.

 

Yurtlar

Boğaziçi Üniversitesi yurtları Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlandı. Üniversite yurtları MEB Özel Öğrenci Barınma Hizmetleri Yönetmeliği ve B.Ü. Yurtlar Yönetmeliği hükümlerince yönetilir ve denetlenir hâle geldi. Değişen yönetmeliklerle beraber okul yurtları birçok değişime tâbi tutuldu. Yönetmelik maddelerine göre yurtlar erkek ve kız öğrenci yurtları olarak ikiye ayrıldı. Kadın yurdunda kadın güvenlikler, erkek yurdunda ise erkek güvenlikler görev almaya başladı.